Lukio- ja yläkouluikäiset säveltäjät inspiroituivat liikkeestä ja yhdenvertaisuudesta

Kuva värikkäistä merkinnöistä tussitaululla

Kuule, minä sävellän! -hanke saanut lapset ja nuoret säveltämään jo 10 vuotta

Kuule, minä sävellän! on Helsingin kaupunginorkesterin, Musiikkitalon, Radion sinfoniaorkesterin, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian, Suomen kansallisoopperan ja -baletin sekä New Yorkin filharmonisen orkesterin vuonna 2010 käynnistynyt yhteistyöprojekti, jossa jo  yli 200 lasta ja nuorta on päässyt säveltämään eri soittimille ja lauluäänelle ammattisäveltäjien, eri alojen taiteilijoiden, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijoiden ja musiikkikasvatuksen lehtorin opastuksessa. Ajatuksena on, että nuoret pääsevät toteuttamaan omat musiikilliset visionsa sellaisenaan. Yhteistyön lopuksi sävellykset kuullaan ammattimuusikoista koostuvan Kuule Ensemblen esittäminä.

Nuoret säveltäjät äänessä Sibafestillä ja kansainvälisessä musiikkikasvatuksen maailmankonferenssissa

Pääkaupungin ja Tuusulan yläaste- ja lukioikäiset nuoret työskentelivät syksyn 2019 ajan yhdessä koreografin ja dramaturgin, ammattisäveltäjien ja -muusikoiden sekä musiikkikasvatuksen opiskelijoiden kanssa. Lopputuloksena syntyi yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta käsittelevä kokonaisuus, joka nähdään ja kuullaan 30. tammikuuta Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Sibafest-festivaalilla. Työskentely on osa vuonna 2020 kymmenettä toimintavuottaan juhlistavaa Kuule, minä sävellän! -koulutushanketta.   

Syksyllä 2019 Kuule, minä sävellän! -hankkeeseen osallistui 18 yläaste- ja lukioikäistä nuorta Espoosta, Vantaalta, Kauniaisista, Helsingistä ja Tuusulasta. Hanke toteutettiin tällä kertaa Cirko – uuden sirkuksen keskuksen dramaturgi Jarkko Lehmuksen kanssa. Osallistujista koottiin ensimmäistä kertaa myös lauluyhtye. Hankkeen aikana syntyneisiin tuoreisiin sävellyksiin antoivat inspiraatiota liike sekä elokuussa 2020 Helsingissä järjestettävän kansainvälisen International Society for Music Education -järjestön 34. maailmankonferenssin (ISME) teemat, yhdenvertaisuus ja monimuotoisuus. Liike vaikutti olennaisesti sävellystyöhön ja sävellys vastaavasti liikkeeseen. Teemat kuuluvat muun muassa teosten teksteissä, tunnelmissa ja liikkujien vuoropuhelussa. Työskentelyn tulokset kuullaan ja nähdään 30. tammikuuta osana Sibafest-festivaalia ja ISME-konferenssin ohjelmassa elokuussa 2020.

Kuule, minä sävellän! -hanke luotiin yhteistyössä New Yorkin filharmonisen orkesterin Very Young Composers -koulutusohjelman kanssa, jonka käynnisti New Yorkin filharmonisen orkesterin entinen kontrabasisti, säveltäjä Jon Deak. Deak vierailee tammikuussa Suomessa opettamassa muun muassa sävellyspedagogiikkaa ja orkesterikoulutusta osana Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansainvälistä vierailijaohjelmaa.

  • Suomessa tälle työskentelylle on leimallista muun muassa tiimityö, kannustavuus ja musiikkikasvatuksen osaamisen korkea taso, Deak kiittelee.

Lisätietoja

Tuottaja Tiina Halonen, Taideyliopiston Sibelius-Akatemia
0407104301, tiina.halonen@uniarts.fi

Kuule minä sävellän! Moniäänisesti
Sibafest, torstai 30.1. klo 18.00, Sonore, Musiikkitalo
Liput: 15/9,50 € (Ticketmaster), 12/8 € (Musiikkitalo)

Ohjaavat säveltäjät: Pasi Lyytikäinen ja Dante Thelestam
Muut ohjaajat: Jarkko Lehmus, Riitta Tikkanen, Elina Stirkkinen, Tuula Jukola-Nuorteva
Taideyliopiston Sibelius-Akatemian opiskelijat Leevi Lehikoinen, Tytti Ilonen, Jussi Puukka, Annika Venäläinen, Tamara Lazareva ja Jenni Kilpi
Valosuunnittelu: Valo Virtanen
Visuaalinen ilme: Suomen kansallisooppera ja -baletti/Reeta Tuoresmäki
Kapellimestarina Taideyliopiston Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon opiskelija Aku Sorensen

KUULE ENSEMBLE

Anni Kuusimäki, harppu (Helsingin kaupunginorkesteri)
Maija Linkola, viulu (Suomen kansallisooppera ja -baletti)
Tapio Lydecken, kontrabasso (Suomen kansallisooppera ja -baletti)
Ville Hiilivirta, käyrätorvi (Helsingin kaupunginorkesteri)
Xavi Castello, lyömäsoittimet (Helsingin kaupunginorkesteri)
Francisco Almazán Alhambra, oboe (Radion sinfoniaorkesteri)
Leevi Lehikoinen, sähkökitara (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia)
Tamara Lazareva, viulu (Taideyliopiston Sibelius-Akatemia)