Tervetuloa Taideyliopiston beta-verkkosivustolle. Täältä löydät tiedot koulutustarjonnastamme ja hakemisesta. Muissa asioissa sinut ohjataan vanhalle verkkosivustolle. Kiitos kärsivällisyydestä!

Musiikkiteknologian koulutusohjelma

Opiskele peli- ja elokuvamusiikin säveltämistä sekä käsittelemään vanhaa musiikkia teknologian avulla alan johtavassa koulutusohjelmassa.

Opiskelija tekee musiikkia tietokoneella ja soittimilla

Miksi meille?

Opiskele musiikkiteknologiaa yhdessä maailman parhaista esittävien taiteiden yliopistoista monipuolisessa taiteen alan opiskelijoiden yhteisössä. Tarjoamme opiskelijoille ainutlaatuisen opiskeluympäristön, monitaitoisen opettajakunnan ja korkeatasoiset tekniset työkalut ja studiotilat. Opiskelijana hyödyt yhteistyöstä yli oppiainerajojen ja luot pohjan yhteiskunnallisena vaikuttajana toimimiselle.

Sisältö ja tavoitteet

Opiskelun arjessa yhdistyvät musiikkiteknologian sekä luovan ja esittävän säveltaiteen opinnot ja niiden tutkimus. Opintojen eri sisältöalueet tarjoavat näkökulmia musiikin teknologiseen asiantuntijuuteen.

 • Äänitys ja ääni/musiikkituotanto
 • Saliäänentoisto
 • Media ja äänitaide
 • Elektroakustinen musiikki
 • Äänitaiteen kokeellisten instrumenttien rakentaminen ja niillä esiintyminen
 • Musiikin ja teknologian luovan työn välineet, metodit ja kehitystyö
 • Soveltava musiikki
 • Musiikkiteknologian pedagogiikka

Useista näistä sisältöalueista opiskelet ainakin perusteet ja viimeistään maisterivaiheessa syvennät osaamistasi haluamiisi osa-alueisiin.

Opinnot sisältävät studiotyöskentelyä, luentoja, työpajoja ja mestarikursseja sekä yhteistyötä erilaisten kumppanien kanssa. 

Musiikkiteknologian opinnoista saat valmiudet työskennellä monenlaisissa musiikkialan ammateissa kuten äänittäjänä, tuottajana, äänentoiston järjestelmäsuunnittelijana, saliäänimiksaajana, elokuva-, näyttämö- ja pelimusiikin tai elektroakustisen musiikin säveltäjänä tai äänitaiteilijana. 

Monipuoliset uramahdollisuudet edellyttävät sinulta aktiivista roolia oman opintopolkusi rakentamisessa. Kansainvälinen opiskelu ja työharjoittelu ovat tärkeä osa osaamisesi muodostumista. Voit valita opintojaksoja myös Taideyliopiston muiden akatemioiden tarjonnasta sekä yhteisestä opetustarjonnasta.

Taideyliopiston englanninkielisessä sivuopintokokonaisuudessa tutkitaan äänen ja äänitaiteen mahdollisuuksia eri taiteenalojen näkökulmista. Lue lisää SAMA-sivuopintokokonaisuudesta englanniksi.

Musiikkiteknologian aineryhmän kurssitarjonnan visualisointi (pdf).

Taiteellinen toiminta

Opiskelijanamme pääset tekemään omaa taidettasi teknologian avustuksella ja esittämään sitä konserteissa yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa muun muassa vuosittain järjestettävällä MuTeFest-festivaalilla. Taiteelliseen toimintaan kuuluvat myös Sibelius-Akatemian konserttien taltiointi ja nykymusiikin, monimediaisten musiikkiesitysten ja elektroakustisten musiikin konserttien yhteydessä tehtävä yhteistyö. Taiteellinen toiminta on aina tiiviisti kytköksissä koulutukseen ja tutkimukseen. 

Opettajat

Vakituisen henkilökunnan ja tuntiopettajien lisäksi musiikkiteknologian kouluttajina käy säännöllisesti kansainvälisiä asiantuntijoita. Opettajina ovat vierailleet muun muassa Robin Minard, Ludger Hennig, Leigh Landy, Jim Anderson, Robert Normandeau, Wayne Siegel, Roland Cahen, Marko Timlin, Derek Holzer, John Richards, Francesco Giomi, John Young, David Griesinger, Manuel Rocha Iturbide, Bob Katz, Andrey Smirnov, Natasha Barrett, Dinah Bird, Rodolphe Alexis, Ka Ho Cheung, Dorit Chrysler, Josep Comajuncosas, Simon Emmerson, Charles Dye, Shinji Kanki, Michihito Mizutani, Henrik Möller, Jean-Philippe Renoult, Denis Smalley, Jean-Claude Risset ja Jukka Ylitalo.

Katso tämän koulutusohjelman opettajat (tulossa joulukuussa)

Hakeminen

Musiikkiteknologian aineryhmä järjestää valintakokeet joka toinen vuosi. Kokeet ovat monivaiheiset. Valintalautakunta on kiinnostunut hakijan musiikillisesta ja äänitaiteellisesta taustasta, motivaatiosta opiskella musiikkiteknologian aineryhmässä, hakijan mahdollisista kokemuksista alalta ja hänen taiteellisista suuntauksistaan.

Taideyliopisto on yksi halutuimpia opiskelupaikkoja Suomessa. Tutustu aiempien vuosien hakijatilastoihin.

Tohtoriopinnot

Valmistuttuasi sinulla on mahdollisuus pyrkiä jatkamaan opintoja esimerkiksi musiikin alan tohtoriohjelmassa ja suuntautua tieteellisiin, taiteellisiin tai soveltaviin tohtoriopintoihin. Taideyliopistossa voi suorittaa jatkotutkintoina lisensiaatin- ja tohtorintutkinnon.

Käynnissä olevia ja aiempia tutkimushankkeita

 • Acoustic Localisation Techniques for Interactive and Locative Audio Applications
 • Aquatrio
 • Electroacoustic music performance and improvisation: a pedagogical toolkit
 • Narrative in Acousmatic Music
 • Research Group in Interdisciplinary Improvisation
 • Software Tools for Electroacoustic Improvisation
 • Sound & Motion Research Group

Tutustu opiskelun arkeen

Tilat

Musiikkiteknologian opiskelijoilla on käytössään kuusi hyvin varusteltua studiotilaa Helsingin Musiikkitalossa. Ne ovat Sibelius-Akatemian opiskelijoiden yhteiskäytössä ja musiikkiteknologian koulutus on niiden suurimpia käyttäjiä. Studioita vuokrataan mahdollisuuksien mukaan myös ulkopuolisille. Studioiden lisäksi musiikkiteknologian aineryhmä antaa opetusta ja järjestää konsertteja Musiikkitalon saleissa. 

Koulutusohjelman taiteelliseen toimintaan voit tutustua vuosittain järjestettävässä MuTeFest-tapahtumassa.